Kuala Lumpur Mac 2024 – Jenama susu formula yang disyorkan pakar #1 di Malaysia Enfagrow A+ menerajui cara untuk memperkasakan ibu bapa dan pendidik untuk mengoptimumkan mereka potensi kanak-kanak dengan pendekatan holistik terhadap perkembangan otak semasa awal kanak-kanak. Melalui prasekolah dan pusat asuhan di Lembah Klang, Johor, dan Pulau Pinang, jenama itu bertujuan untuk mendekati lebih 2,000 kanak-kanak dengan Enfagrow A+ Screening Tour, yang berlangsung dari Januari hingga Mac 2024. Inisiatif ini menekankan kepentingan menyokong perkembangan otak holistik sebelum umur 5 tahun.

Selaras usaha KPM dalam memupuk generasi akan datang dengan Kemahiran Abad Ke-21 seperti penyelesaian masalah, kemahiran komunikasi atau EQ yang diperlukan untuk mengharungi cabaran masa kini dunia seperti dinyatakan dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Kebangsaan 2013 – 2025. Lawatan Enfagrow A+ Screening membantu ibu bapa lebih memahami kepentingan menyokong holistik dan perkembangan otak kanak-kanak pada usia awal. Juga menawarkan pandangan dan pengetahuan cara mengekalkan kemampuan potensi anak-anak selain memupuk mereka bersedia untuk masa depan.

Dr Cheah Pike See, Pakar Anatomi Pakar Neurosains dan Profesor Madya dari Universiti Putra Malaysia (UPM), menjelaskan bahawa beberapa tahun pertama kehidupan kanak-kanak adalah masa paling penting untuk perkembangan otaknya. Sebanyak “90% perkembangan otak berlaku sebelum usia 5! Dalam tempoh ini, perkembangan dan perhubungan otak lebih cepat daripada pada masa lain dalam kehidupan mereka, menjadikannya peluang terbaik untuk membina asas kukuh untuk pembelajaran, kesihatan dan tingkah laku dalam peringkat pembesaran seterusnya”.

Beliau menggalakkan sokongan pembangunan kedua-dua IQ (kecerdasan kecerdasan) dan EQ (kecerdasan emosi) kerana membantu memupuk kemahiran menyelesaikan masalah lebih baik, keupayaan untuk belajar dan memahami dengan cepat, membina hubungan positif, kerana EQ memberi harapan kejayaan lebih penting bagi masa depan anak daripada IQ.

Lawatan di Lembah Klang mendapati majoriti kanak-kanak mengambil masa lebih 1 minit untuk melengkapkan permainan Kelajuan Pemprosesan dan tidak mendapat markah penuh pada Tahap 2 permainan pengisihan kad. Kanak-kanak yang diberi makan dengan MFGM telah terbukti mempunyai kemampuan pemprosesan lebih pantas secara perbandingan. Permainan direka untuk membantu menilai kognitif fleksibiliti dan kemahiran belajar dalam perkembangan awal, memberitahu ibu bapa bagaimana potensi anak-anak mereka boleh dipertingkatkan lagi.

Menurut Dr. Cheah, pertumbuhan intelek juga dipengaruhi perkembangan otak, di mana pemakanan memainkan peranan penting. “Pembangunan otak anak bergantung apa yang kita berikan kepada mereka, justeru perlunya mengutamakan pemberian nutrien yang betul untuk membantu merangsang sambungan sel otak, memberi faedah berpanjangan yang membolehkan mereka boleh bersedia untuk masa depan apabila melebihi umur 5 tahun,” jelas Dr. Cheah. “Ibu bapa dan pendidik perlu menyedari perkara ini terutamanya semasa tahun pembentukan kanak-kanak, kerana ia membantu meletakkan asas untuk kejayaan masa depan mereka. Pembelajaran dan perkembangan kognitif kanak-kanak boleh disokong dengan pemakanan yang betul seperti MFGM dan DHA. Ini menyumbang kepada kebolehan intelek, emosi, dan sosial mereka.

MFGM menghasilkan neurotransmitter (otak bahan kimia) yang membawa maklumat daripada satu sel otak kepada yang lain, membantu mengawal selia kebolehan mental, emosi dan perasaan. Kajian menunjukkan kanak-kanak yang mengambil susu Formula diperkaya MFGM telah menunjukkan prestasi mental jauh lebih tinggi pada komposit IQ Skala Penuh, dengan kelajuan pemprosesan otak lebih tinggi dan pantas dari segi pengekodan maklumat dan membuat diskriminasi visual. Apabila terlibat dalam jenis kad penilaian yang direka untuk menilai pembelajaran peraturan dan fleksibiliti penaakulan kognitif, kanak-kanak yang diberi susu formula diperkaya MFGM juga memperoleh markah lebih tinggi dalam kesemua tiga peringkat tugas pengasingan.

Menggabungkan MFGM dan tahap DHA yang disyorkan pakar boleh memberikan manfaat 2X ganda kepada menyokong perkembangan otak holistik kanak-kanak untuk jangka masa panjang. Enfagrow A+ ialah jenama pertama di pasaran menawarkan formula susu kanak-kanak, dengan paras DHA disyorkan pakar, MFGM PRO terbukti menyediakan pembangunan IQ dan EQ pada jangka masa 5 tahun lebih lama. Seberapa pantas kelajuan pemprosesan otak anak anda? Enfagrow A+ menggalakkan ibu bapa mengambil langkah pertama ke arah memperkayakan anak-anak mereka, keupayaan pembelajaran melalui permainan kelajuan pemprosesan dalam taliannya, yang tersedia di Enfagrow A+ laman web (https://bit.ly/EnfagrowTest) untuk ibu bapa bermain bersama anak di rumah.

Ketahui seberapa cepat anak anda boleh memahami dan memberi respons arahan, dan rujuk pakar pediatrik anda untuk membincangkan prestasi otak anak anda hari ini!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here