” Wow barulah terasa macam kereta baru lepas lampu kereta yang kuning malap dan kotor tu dah berubah jadi macam lampu baru, betul2 jimat, kalau hantar workshop mau kena dekat RM300++”

Ini masalah kebiasaan dan pengguna kereta di Malaysia ni dah cukup masak dah dengan masalah semua orang ni. Bila dah masuk tahun ke 5 tahun je kereta mesti lampu dah kuning, pudar dan dah tak cantik masa awal-awal beli kereta dulu.

Kebiasaanya selepas beberapa tahun, lapisan wax coating pada lampu kereta tu akan tertanggal disebabkan faktor usia lampu kereta tu dan terdedah dengan faktor persekitaran. Disebabkan itu terjadilah proses pengoksidaan sehingga jadi warna kuning pada kenderaan tersebut. Bukan sahaja buat kereta jadi tak cantik malah boleh juga membahayakan pemanduan disebabkan lampu yang kurang pencahyaan yang baik (lampu malap) bila driving time malam.

JOM! Kami kongsikan perkongsian Afiq Harith seorang peminat kereta yang berkongsi tips untuk kilatkan dan buang kekuningan pada lampu kenderaan! Jom ikuti perkongsian beliau di bawah.

CARA KILATKAN DAN BUANG KEKUNINGAN/KEKUSAMAN PADA LAMPU DAN CAT KENDERAAN

Afiq nak kongsikan tips yang paling terbaik untuk kilatkan dan buang kekuningan lampu kereta. Dah cuba juga dulu awal2 dulu produk itu ini dan try DIY. Tapi ini so far yang paling the BEST cara kilatkan dan buang kekuningan pada lampu kereta korang, betul2 pantas dan berkesan.

Bahan yang saya gunakan

1x Tisu dapur
1x KAROOSE Ultimate Headlight Repair

Inilah bahan yang Afiq gunakan, mudah je 2 barang dan kos total
RM0.20 (Tisu dapur )
+ RM59.00 (KAROOSE ULTIMATE HEADLIGHT REPAIR) yang ni afiq beli kat shopee.

Boleh klik sini -> KAROOSE atau search je “Karoose” kt shopee

Total tak sampai RM60 pun

Jom ikuti perkongsian hilangkan kekuningan pada lampu kereta. Gambar kat bawah ni gambar sebelum dicuci dan di lap.
*Ada kesan berbalam tu sebab sebelum buat tu ada try buat dah pada kawasan tu

Ini bahan yang Afiq guna, perlu ada Tisu dapur tu je… kalau nk guna kain Microfibre pun boleh tapi guna tisu ni pun dah berkesan efektif so Afiq guna jela tisu.

Ni pula krim yang Afiq gunakan dari KAROOSE . Nama produk ni ULTIMATE HEADLIGHT REPAIR

LANGKAH 1: Bersih dan keringkan bahagian lampu kenderaan.

Bersih kan kotoran yang ada pada bahagian lampu kereta tu, kalau nk buat lepas hantar carwash pun lagi baik. Waktu afiq buat ni afiq baru lepas hantar carwash. Balik tu terus buat.

LANGKAH 2: Picit nozzle krim dan ratakan keatas lampu

Picit guna krim tu dan apply je terus atas lampu lepastu gosok guna tangan sampai rata kat seluruh kawasan lampu kereta tu

LANGKAH 3: Lap dengan tisu dapur. Siap

Lepastu guna tisu dapur tu lap je gosok berulang kali sampai bersih. Boleh ulang step 2 tu kalau kotoran masih degil. Tapi Afiq lap gosok sekali je dah terus nampak kesan hilang kuning dan kotoran

SIAP!!!! Lampu yang tadi nampak kusam kekuningan lama tu terus jadi macam tak percaya perbezaan dia! Siap kilat lagi (Boleh tengok bahagian kiri tu)

Mudah kan caranya, buat lap tu tak sekejap sangat terus nampak kesan kilat tu. Terbaik!

Berkesan kan, korang tengok sendiri la sebelum selepas memang nampak macam baru. Berbaloi!

Jadi lepasni bolehla buat sendiri kat rumah lampu kereta korang tu, afiq dah kongsikan dah tu. InsyaAllah boleh guna cara ni jimat dan berkesan. Selamat mencuba!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here