Aussie-beef

Integriti Halal Daging Dari Negara Australia

Australia adalah sumber produk daging dan daging halal yang sempurna, menjadi pembekal daging lembu dan kambing Halal yang dipercayai lama ke lebih dari 100 negara, termasuk Timur Tengah, Indonesia dan Malaysia. “Halal” adalah perkataan Arab bermaksud sah dan dibenarkan. Ini merujuk tidak hanya kepatuhan pada sekumpulan syarat bagaimana binatang itu disembelih dan daging diproses tetapi juga bagaimana haiwan itu diperlakukan ketika masih hidup. 

Menurut undang-undang Islam, haiwan tidak boleh dianiaya dan tidak boleh menanggung sakit selama hidupnya. Ia juga mesti dilengkapi dengan ruang yang cukup untuk berkeliaran, air bersih, makanan dan udara segar. Semua syarat ini dipenuhi untuk pengeluaran daging lembu dan domba Halal di Australia. Haiwan itu meragut di padang rumput hijau yang subur untuk makanan dan dijaga dengan baik. Ini menjadi amalan lumrah bagi penternakan di Australia, bahkan kesejahteraan haiwan diatur oleh undang-undang yang dikuatkuasa oleh pemerintah. Semua faktor ini sangat dititikberatkan demi menjaga intigriti halal daging dari Australia, khususnya daging lembu dan kambing. Integriti Halal

Dengan faktor itu, memberi kesan positif terhadap hasil daging lembu dan kambing Halal Australia yang sentiasa dipastikan berkualiti tinggi dalam pengeluaran. Satu kajian oleh Meat and Livestock Australia (MLA) baru-baru ini telah mendedahkan bahawa haiwan yang dibesarkan dan diproses dalam persekitaran bebas tekanan menghasilkan mutu daging lebih baik dan konsisten, bersih, selamat serta berkhasiat. Daging dan daging lembu Halal Australia serba boleh dan sesuai untuk masakan Asia mahupun barat, menjadikan hidangannya kekal lazat dan berkhasiat. 

Semua lembu, domba dan kambing yang diproses di Australia untuk pasaran Malaysia disembelih di bawah Program Halal Penyeliaan Pemerintah Australia oleh orang Islam yang bertauliah. Program ini dikendalikan oleh Jabatan Pertanian Persektuan di Australia. Selain itu, semua kemudahan pemprosesan di Australia hanya menggunakan penyembelih Muslim berdaftar dan terlatih dari Badan Pensijilan Halal, sekali gus menepati konsep integriti halal daging Australia. Dan yang penting, badan-badan perakuan halal Australia diiktiraf dan diluluskan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Kini ada tujuh badan perakuan Muslim di Australia untuk eksport pensijilan Halal ke Malaysia. Pengeksport daging juga perlu memenuhi syarat lain di bawah peraturan Australia sebelum dieksport. Setiap penghantaran membawa Sijil Halal dan Kesihatan.

Sistem dan kemudahan pengeluaran Halal diaudit berkala oleh Sistem Jaminan Mutu dan Keselamatan Makanan Dalaman, Perwakilan Negara Australia dan Negara Pengimport dari Jabatan Perkhidmatan Haiwan (DVS) Malaysia serta JAKIM. Tidak ketinggalan mematuhi keperluan kebersihan diri, sanitasi operasi dan kesejahteraan haiwan.

Dengan populasi 16 juta umat Islam, Malaysia mempunyai permintaan semakin meningkat terhadap produk daging dan daging halal. Daging diperakui halal sebelum diimport ke Malaysia. Wakil berkuasa akan mengesahkan proses pembuatan mematuhi standard Halal dan integriti halal.

Malaysia terus mendapat keuntungan dari permintaan tempatan dan peluang eksport yang tinggi dengan memanfaatkan peningkatan daya beli di kalangan pengguna di pasar Muslim yang lain. Ini termasuk Timur Tengah dan negara jiran, Indonesia yang iaitu negara Islam terbesar di dunia dengan populasi lebih dari 200 juta.

Terdapat peningkatan peluang dalam ekonomi Halal Malaysia. Sebagai anggota Organisasi Persidangan Islam (OIC), pensijilan Halal Malaysia diiktiraf secara global oleh semua negara Islam, menjadikannya pasaran tepat untuk pengeksport. Meat and Livestock Australia (MLA) baru-baru ini mengambil bahagian dalam Malaysia International Halal Showcase (MIHAS), pameran Halal terbesar di dunia. Ia adalah acara hibrid yang berlangsung dari 9 hingga 12 September, menggabungkan pameran maya dan fizikal, dengan pemain industri halal dari seluruh dunia. Pameran maya akan berterusan sehingga 31 Disember 2021.

Hampir 30,000 pelawat, 28 utusan perdagangan dan 2,000 perwakilan mewakili seluruh Halal rantaian bekalan menghadiri MIHAS dan Sidang Kemuncak Halal Global pada tahun 2019.

Menurut Cik Valeska, “daging lembu dan domba Halal Australia sangat sesuai dengan masakan Asia dan Barat. Dagingnya ternyata lazat, bermutu, segar lagi lembut serta mengambil masa lebih pendek untuk dimasak, sama ada rendang daging lembu atau rebusan domba pedas ”.

MLA mengadakan Webinar “Daging Sapi dan Domba Australia Halal yang Dipercayai, “Dari Ladang ke Pinggan” bulan ini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here