Thai rescue teams menyusun sistem saluran pam air di muka pintu gua yang banjir di kompleks gua di mana 12 kanak-kanak lelaki pasukan bola sepak dan jurulatih terperangkap sejak Jun 23, di Mae Sai, Chiang Rai province, northern Thailand. (Royal Thai Navy via AP)

Operasi Thailand Cave Rescue membabitkan 12 mangsa kanak-kanak pasukan bola sepak dan seorang jurulatih yang terperangkap dalam gua  telah pun berakhir dengan jayanya semalam. Terdapat iktibar daripada operasi “Thailand Cave Recue” yang harus kita hayati bersama.

Selama banyak hari pasukan petugas bertungkus lumus melaksanakan misi menyelamat, ada banyak perkara menarik dapat dilihat oleh pemerhati berkait keseluruhan peristiwa berkenaan. Apa yang mahu admin katakan ialah kita boleh mengambil iktibar dari operasi Thailand Cave Recue itu.

Seorang pemerhati telah dengan jayanya mencatatkan dan mengulas apa yang dia lihat di sepanjang kejadian berkenaan. Dia mungkin tidak mempunyai kepakaran untuk membantu, namun catatan beliau menjentik hati pembaca, membuat kita berasa sangat terharu dengan insan-insan berhati mulia yang memberi sumbangan tenaga secara langsung dan tidak langsung. Dengan kata lain, ternyata ada iktibar daripada operasi Thailand Cave Recue berkenaan.

Ini memberi kesedaran kepada kita mengenai pentingnya sikap bekerjasama dan saling membantu sesama manusia tanpa mengira kaum, agama, kedudukan dan darjat dalam menangani sesuatu kemalangan atau musibah. Itulah iktibar daripada operasi Thailand Cave Recue.

Pasukan penyelamat Thai menyusun sistem saluran paip di kompleks gua di mana 12 kanak-kanak lelaki pasukan bola sepak dan jurulatih terperangkap sejak Jun 23, di Mae Sai, Chiang Rai province, northern Thailand. (Royal Thai Navy via AP)Gambar petikan dari: Indianexpress.com, gambar ini dikeluarkan oleh Royal Thai Navy pada 7 Julai 2018.

 

Banyak benda yang kita tidak terfikir, pasukan penyelamat terpaksa menyelam dan berendam lumpur, keluar dengan tidak ada rupa dipenuhi selut semata pada seluruh tubuh dan pakaian, siapakah yang membersihkan pakaian mereka setiap hari? Siapakah yang memberi makanan kepada kumpulan penyelamat yang ramai di tempat kejadian? Dan macam-macam lagi, anda bacalah catatan tersebut di bawah ini.

Sayangnya, admin terima catatan itu dalam Grup Whatsapps tanpa ada nama, siapakah penulisnya. Harap cerita itu tulen dan tidak direka-reka! Catatan itu benar-benar memberi iktibar kepada kita.

Petikan copy paste dari Whatsapps:

Tahu apa yang paling menarik dalam operasi Thailand Cave Rescue ini?”

“Kerjasama.
The world has come together”.

“Seorang wanita telah menawarkan diri untuk mengutip baju-baju askar dan penyelamat untuk dibasuh bersih setiap malam. Basah
dan penuh lumpur kotor.

Mereka mencuci, menjahit mana yang terkoyak, melipat dan menghantar semula semua baju tersebut pada pukul 4 pagi.

Kata salah seorang dari pekerja, dia tak mampu dan tiada kemahiran untuk mengeluarkan mangsa secara langsung, tapi apa yang dia mampu ialah bersihkan semua baju para penyelamat disana.

Orang kampung khususnya kaum lelaki, mereka bertindak menjadi volunteer kepada mereka yang keluar masuk ke gua menggunakan motorsikal peribadi.

Kata beliau walaupun sumbangannya sangat kecil, tapi harapnya dapat membantu serba sedikit.

Puan Sophia Thaianant, menawarkan masakan panas untuk para penyelamat yang beragama islam kerana tahu betapa sukarnya untuk mereka mendapatkan makanan halal di kawasan tersebut.

Bermula dari 100 bungkus pek makanan, makin bertambah dan berganda pula bilangannya setiap hari. Ada waktu jika team beliau masak nasi beriyani dan kari, mereka akan masak lebih supaya yang bukan islam juga turut dapat merasa.

Ya, team beliau dibantu kewangan dari pelbagai pihak untuk menyediakan makanan tersebut.

Doctor Richard Harris adalah antara penyelamat profesional dan doktor perubatan yang terbang dari Australia minggu lepas. Beliaulah yang masuk ke dalam gua untuk memberi rawatan pada mereka dan mengesahkan yang kesemua 13 mangsa sudah bersedia untuk keluar.

Mereka yang berniaga dipasar setiap hari menghantar pelbagai jenis sayur dan bahan mentah secara percuma, dan sukarelawan pula memasak tanpa henti untuk para penyelamat.

Bua Chaicheun, seorang penanam padi bergegas tinggalkan tanamannya dan beliau antara yang menawarkan diri sebagai tukang masak di lokasi gua.

Untuk penyelamat sampai jauh ke dalam gua, air banjir dipam secara besar-besaran, hampir 130 juta liter air mengalir keluar di pergunungan.

Bila Bua Chaichuen pulang semula ke kampung, sawah beliau tenggelam dan habis musnah.

Banjir kerana air yang dipam keluar dari kawasan gua dan gunung selama beberapa hari ini masuk ke kawasan tanamannya.

Dengan jiwa yang penuh semangat katanya tidak mengapa. Dia cuma mahu kesemua anak-anak itu selamat. Beliau berkata,

‘Children are more important than rice.
The rice can always regrow.
But we can’t regrow the children’

Orang kampung juga turut membantu menjadi sukarelawan untuk memudahkan semua kerja-kerja penyelamat. Jangan tak tahu perkhidmatan mengurut juga disediakan dikawasan sekitar gua.

Massage-massage, rendam kaki yang lenguh dengan air limau, khidmat gunting rambut pun ada. Mereka memulakan kerja dari 6 pagi berakhir di tengah malam.

Semangat masyarakat mereka sangat kuat. Apa yang boleh dibantu, mereka akan bantu.

Belum masuk lagi cerita tentang para divers yang berkemahiran bertaraf dunia yang berkumpul dari awal.

Mereka ialah sukarelawan yang tidak dibayar dan kebanyakan mereka menggunakan peralatan bawah tanah mereka sendiri walaupun pasukan Thailand menyediakan peralatan penyelamat.

Kesemua mereka ini keluar dan masuk ke dalam gua tanpa henti dan mendapat gelaran The A-Team untuk misi ini

2 penyelam professional dari UK yang mula-mula menemui kanak-kanak didalam gua itu ialah sebenarnya ahli bomba dan seorang lagi jurutera. Bila wartawan minta untuk ditemuramah, mereka menolak dengan menjawab,

‘We’ve got a job to do.’

Hebat.

Bak kata Gabernor Chiang Rai ketika memulakan misi ini,

‘Sesiapa yang menawarkan bantuan, pengetahuan, teknologi, peralatan, kami dengan sukacitanya menerima’

Bagaimana kesemua anak-anak ini bertahan 10 hari kekal tenang dalam gelap gelita, tanpa makanan, lumpur lembab yang berbau dengan kekurangan oksigen?

Coach mereka.

Ekapol Chanthawong ajar kanak-kanak tersebut bermeditasi. Bertahan dan mendidik jiwa mereka supaya bertahan dan bertenang dengan menyimpan tenaga yang ada sehingga mereka dijumpai.

Ekapol adalah anak yatim piatu sejak berumur 10 tahun. Dia menjadi monk (sami) kemudian meninggalkan biara untuk menjaga nenek beliau yang sudah uzur dan dalam masa yang sama beliau jadi pembantu jurulatih bolasepak.

Beliau turut hilang bersama kanak-kanak tersebut.

Masa 2 penyelam menjumpai mereka, dikatakan kanak-kanak tersebut dijumpai sedang bermeditasi beramai-ramai. Mereka masih mampu tersenyum dan bergelak ketawa sesama mereka.

Meditasi tak kira bagaimanapun cara dan ajarannya, akan membentuk mental yang kuat dan semangat tidak putus asa terhadap semua kemungkinan.

Untuk operasi menyelamat ini, seramai 90 orang penyelam professional turut serta. 5 daripada mereka ialah penyelam dari perlbagai negara dan baki 40 orang adalah penyelam dari Thailand.

Dikatakan mereka menggunakan method menyelamat dari rancangan asal iaitu 2 penyelam akan mengiringi seorang kanak-kanak. Salah seorang dari penyelam pula akan membawa tong oksigen untuk kanak-kanak tersebut.

Kata salah seorang penyelam, ia bagaikan mendaki gunung everest malah lebih lagi. Perlu memanjat batu-batu gua, merangkak, meniarap sehingga dada dan belakang badan dihimpit batu, berjalan dan kemudian perlu menyelam.

Anggarannya ialah mengambil masa 6 jam pergi, dan 5 jam balik untuk operasi ini. Tapi semalam bagai mencipta sejarah bila pantasnya pasukan menyelamat membawa keluar 4 orang kanak-kanak dalam jarak masa yang cepat.

Hari ini operasi menyelamat dijangka bersambung. Harapnya semuanya berjalan lancar dan semua mangsa dapat dikeluarkan.

Terus yakin dan semangatlah untuk hidup!

 

Gambar petikan dari: Indianexpress.com, gambar ini dikeluarkan oleh Royal Thai Navy pada 7 Julai 2018.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here